Όπως κάθε χρόνο, από το 1996 και μετά η Ελλάδα γιορτάζει τη Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το Θέμα του φετινού εορτασμού είναι “Μητρικός Θηλασμός: Νικητήριος στόχος για τη Ζωή”. Και η αλήθεια είναι πως το γάλα κάθε μητέρας αποτελεί μία νίκη για τη ζωή του κάθε βρέφους- παιδιού της. Μία νίκη για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του.
Γράφει η *Δρ. Αγγελική Αντωνάκου, καθηγήτρια Εφαρμογών του τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Το μητρικό γάλα είναι αποδεδειγμένα η ιδανική τροφή για κάθε βρέφος έως 6 μηνών και συμπληρωματικά στη συνέχεια μαζί με τις στέρεες τροφές αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για τη μετέπειτα ζωή του.
Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι η αναγκαιότητα και στη χώρα μας να αυξηθούν τα ποσοστά του αποκλειστικού θηλασμού, καθώς βρισκόμαστε στις κατώτερες θέσεις στην Ευρώπη.
Όλοι οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο, με το να παρέχουν επαρκείς και ακριβείς πληροφορίες στις μελλοντικές μητέρες και τις οικογένειές τους, καθώς και την αμέριστη βοήθεια και συμβολή τους κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.
Οι μητέρες από την άλλη μεριά, οφείλουν να ζητούν, να απαιτούν ακριβή, πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση γύρω από θέματα θηλασμού ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, εάν όχι και πιο πριν. Η ενημερωμένη μητέρα μπορεί και οφείλει να απαιτήσει να θηλάσει αποκλειστικά το βρέφος της από την αρχή, αμέσως μετά τον τοκετό, να παραμείνει στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό της για όσες ημέρες παραμείνει στο μαιευτήριο, να μην παρασυρθεί να χορηγήσει άλλη τροφή στο μωρό της και φυσικά να θηλάζει όσο συχνά απαιτεί το ίδιο το μωρό της. Θα είναι εκείνη που έγκαιρα θα καταλάβει τυχόν δυσκολίες και θα αναζητήσει βοήθεια στη μαία της ή τον παιδίατρό της.
Η επιτυχία του μητρικού θηλασμού αφορά σε όλη την οικογένεια. Η μητέρα πρέπει να έχει τη στήριξη του συντρόφου, της οικογένειας, του φιλικού περιβάλλοντος ακόμη και του εργασιακού περιβάλλοντος. Για να αυξηθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού σε μία χώρα οφείλουμε πρώτα να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα φιλική προς το θηλασμό, δημιουργώντας δομές και ενισχύοντας εμπράκτως τις μητέρες που θηλάζουν. Βήματα γίνονται σταδιακά και στη χώρα μας, ήδη υπάρχουν τρία (03) μαιευτήρια στην περιοχή της Αττικής πιστοποιημένα ως “Φιλικά προς τα Βρέφη” και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η δημιουργία χώρων θηλασμού στα εργασιακά περιβάλλοντα.
Ωστόσο, χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη. Χρειάζεται η εικόνα της θηλάζουσας μητέρας να αποτελεί μία ρουτίνα στην καθημερινότητά μας και όχι ένα άξιο λόγου γεγονός. Το φυσιολογικό πρέπει να επανακατακτήσει το βάθρο του στην κοινωνία.
Ο θηλασμός παρέχει την ιδανική τροφή, στις ιδανικές συνθήκες, με τις ιδανικές προϋποθέσεις και με το χαμηλότερο οικονομικό κόστος στο βρέφος. Πρέπει όλοι να τον αποδεχτούμε και να τον στηρίξουμε και τότε πραγματικά θα επιτευχθεί ο στόχος της εβδομάδας θηλασμού.
* Η Αγγελική Αντωνάκου είναι επιστημονική σύμβουλος της ομάδας του “ΓΕΝΝΗΣΗ” και του χειρουργού γυναικολόγου – μαιευτήρα Γιάννη Μουζάλα.