Πόσο απειλητικός είναι ο κορονοϊός για τις θηλάζουσες και τις εγκύους;

Πόσο απειλητικός είναι ο κορονοϊός για τις θηλάζουσες και τις εγκύους;

Έως σήμερα, η πληροφόρηση σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού από τη θηλάζουσα μητέρα στο βρέφος ή από τη μητέρα στο έμβρυο δεν είναι αρκετή. Ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις όμως όλα τα μέτρα πρόληψης που ισχύουν για τις ευπαθείς ομάδες.

Γράφει η Λένα Κομποθανάση, Μαία – Ψυχοπροφυλάκτρια

Ειδικά για την περίοδο του θηλασμού, δεν υπάρχει ακόμα έρευνα που να δείχνει ότι ο ιός ανευρίσκεται στο μητρικό γάλα. Όμως, είναι σίγουρο ότι μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό με σταγονίδια από τη μητέρα του αν αυτή νοσεί.

Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα για κάθετη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τουλάχιστον για το γ’ τρίμηνο. Μπορεί όμως να υπάρχει η πιθανότητα κάθετης μετάδοσης σε προηγούμενα τρίμηνα κύησης. Με τα έως τώρα δεδομένα, ακόμα δεν έχει καταγραφεί σοβαρή λοίμωξη σε έγκυο, παρότι η εγκυμοσύνη αποτελεί κατάσταση ανοσοκαταστολής και υπάρχει ευαλωτότητα σε λοιμώξεις αναπνευστικού.

Βρέφη που διαγνώστηκαν με τον νέο κορονοϊό εμφάνισαν ήπια συμπτώματα ενώ κάποια ήταν ασυμπτωματικά. Γενικά δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές επιπλοκές από τη λοίμωξη.

Η έγκυος και η λεχώνα πρέπει να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες: 

  1. Πολύ καλό πλύσιμο χεριών μετά την προετοιμασία φαγητών, μετά τη χρήση τουαλέτας, μετά την επαφή με μεταλλικές πιθανόν μολυσμένες επιφάνειες π.χ. πόμολα.
  2. Το φαγητό ή το ποτό/νερό πρέπει να καταναλώνεται μόνο από ένα άτομο, δηλαδή να μην το μοιράζονται περισσότερα, όπως και η χρήση των μαχαιροπήρουνων να γίνεται αποκλειστικά από την έγκυο ή τη λεχώνα.
  3. Είναι αυτονόητο ότι τα ταξίδια και οι μετακινήσεις σε άλλες πόλεις/χώρες με κρούσματα πρέπει να αποφεύγονται.
  4. Είναι απαραίτητος ο περιορισμός των “κοινωνικών φιλιών” και της επαφής των χεριών με το πρόσωπό (μάτια/στόμα/μύτη).
  5. Είναι απαγορευτική η επαφή με άτομα που (μπορεί να) νοσούν.

Το ΣΩΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ των ΧΕΡΙΩΝ είναι βασικό και αποτελεσματικό μέτρο στην πρόληψη και αποφυγή μετάδοσης μολύνσεων.

Επίσης:

  • Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη: χρήματα, τουαλέτες, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ποντίκι υπολογιστή, πόμολα, χερούλια, κουμπιά ασανσέρ κ.λπ. Απολυμαίνετε τις επιφάνειες με αλκοολούχα μαντηλάκια.
  • Αποφεύγετε να αγγίζουμε αυτές τις επιφάνειες με τα χέρια μας -εναλλακτικά π.χ. ανοίγετε τις πόρτες χωρίς να ακουμπάτε τα πόμολα, ή κρατώντας οποιοδήποτε απολυμαντικό, ή με το πίσω μέρος του χεριού.

Περισσότερο από όλα, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών.


ΠΗΓΗ: RCOG