Μητρικός θηλασμός

mouzalas-gennisi-thilasmos

Βασικές οδηγίες για τον μητρικό θηλασμό

  • Βάζουμε το μωρό να θηλάσει το συντομότερο δυνατόν μετά το τοκετό.
  • Υποστηρίζουμε και προσπαθούμε τον αποκλειστικό θηλασμό.
  • Δε δίνουμε στο νεογέννητο συμπληρώματα, τσάι, νερό ή πιπίλα, τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού.
  • Θηλάζουμε όσο θέλει το μωρό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό μπορεί να είναι στο στήθος περισσότερο κι από 18 ώρες το 24ωρο, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο.
  • Όποτε το μωρό ψάχνει με το στόμα, βάζει τα χέρια του στο στόμα ή κλαίει. Είναι η στιγμή που πρέπει να βάλουμε το μωρό αμέσως στο στήθος, ακόμα και αν θήλαζε ακατάπαυστα για τρεις ώρες μέχρι πριν από πέντε λεπτά.
  • Κάθε γεύμα-θηλασμός πρέπει να γίνεται από διαφορετικό στήθος (κι όχι κι από τα δύο). Αν όμως, το μωρό γκρινιάζει ή έχει χάσει το ενδιαφέρον του, μπορούμε να το βάζουμε να θηλάσει κι από το άλλο στήθος (ειδικά τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής του). Αλλιώς, ολοκληρώνουμε τον θηλασμό από το ίδιο στήθος. Όταν το μωρό κοιμηθεί βαθιά και ξυπνήσει, τότε αλλάζουμε στήθος.
  • Θηλάζουμε πάντα σε αναπαυτική θέση κυρίως για εμάς.
  • Υποστηρίζουμε το σώμα μας με μαξιλάρια κάτω από τα χέρια, στη πλάτη, στον αυχένα και τα πόδια, ώστε να μην σηκώνουμε το βάρος του μωρού -απλώς να το συγκρατούμε σε σωστή στάση. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια, που βοηθούν πολύ.

Η σωστή θέση

  • Καθόμαστε με το σώμα του μωρού ολόκληρο στραμμένο στο σώμα μας.
  • Η κοιλιά του μωρού πρέπει να ακουμπά το στομάχι της μητέρας.
  • Πιάνουμε το στήθος μας χωρίς να ακουμπάμε τα δάκτυλά μας στη θηλή ή τη θηλαία άλω (δηλαδή, ολόκληρο το σκούρο τμήμα να είναι ελεύθερο).
  • Κουνάμε το στήθος πάνω-κάτω, χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θηλή.
  • Όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του, φέρνουμε το μωρό πιο κοντά να πιάσει το στήθος. Πρέπει να έχει στο στόμα του και μεγάλο τμήμα γύρω από την θηλή.
  • Ο θηλασμός δεν πονά. Αν πονάει η μητέρα, κάτι έχει γίνει λάθος. Πρέπει να βγάλουμε το μωρό από το στήθος και να το τοποθετήσουμε σωστά εκ νέου.
  • Για να απομακρύνουμε σωστά το μωρό από το στήθος, γλιστράμε το μικρό μας δάκτυλο στο στόμα του μωρού βαθιά, ώστε να πιάσει το δάκτυλο και να αφήσει τη θηλή. Επαναλαμβάνουμε την προσπάθεια από την αρχή, όσες φορές χρειαστεί, ώστε να έχει το μωρό στο στόμα του όλη τη θηλή, μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω, εμείς να μην πονάμε και το μωρό μας να φαίνεται ικανοποιημένο πίνοντας το γάλα.

Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος ρυθμίζεται βάσει των πραγματικών αναγκών του νεογέννητου. Όσο περισσότερο θηλάζει το βρέφος, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Είναι πολύ σημαντικό να μην παρεμβαίνουμε στο ρυθμό πιπιλίσματος του νεογέννητου. Η μητέρα και το μωρό δεν πρέπει να αποσπούνται (στο μέτρο του δυνατού) κατά την διάρκεια του θηλασμού.

 

Θηλασμός σε κλασική θέση αγκαλιάς, ή “θέση λίκνου”

mouzalas-gennisi-thilasmos3

Το πιθανότερο είναι να υιοθετήσουμε αυτή τη θέση αυθόρμητα. Μας επιτρέπει να έχουμε πιο στενή επαφή με το μωρό μας αλλά και να διορθώνουμε τυχόν λάθη του.
Καθόμαστε χαλαρά σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι μας. Χρησιμοποιούμε μαξιλάρια για να στηρίξουμε την πλάτη μας ή και ένα σκαμνάκι για τα πόδια μας, έχοντας ένα ποτήρι χυμό ή νερό δίπλα μας. Το μωρό είναι ξαπλωμένο στο πήχη του αντίστοιχου χεριού της πλευράς που επρόκειτο να θηλάσουμε. Η κοιλίτσα του να είναι σε επαφή με την κοιλιά μας και το στόμα του στο ύψος της θηλής μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μαξιλάρι πάνω στα πόδια μας για να μην χρειάζεται να κρατάμε όλο το βάρος του μωρού. Το κεφάλι του είναι ξαπλωμένο στην έσω πλευρό του χεριού μας, στο ύψος του αγκώνα μας, και κοιτάει προς τη θηλή. Με το άλλο χέρι πιάνουμε το στήθος μας, έτσι ώστε ο αντίχειρας να είναι 5εκ. πάνω από τη θηλή και όλα τα υπόλοιπα δάκτυλα 5εκ. κάτω από την θηλή (σχήμα μεσοφέγγαρου). Κατά αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κατευθύνουμε καλύτερα το στήθος μας. Με τη θηλή αγγίζουμε απαλά τα χείλη του μωρού μας και περιμένουμε μέχρι να ανοίξει καλά το στόμα του. Τότε το τραβάμε γρήγορα κοντά μας, ώστε να πιάσει εκτός από τη θηλή και ένα μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω, έτσι η θηλή μας είναι βαθιά στο στόμα του. Ελέγχουμε επίσης ότι, η μύτη του και το σαγόνι του βρίσκονται σε επαφή με το στήθος, το κάτω χείλος είναι γυρισμένο προς τα έξω και ένα μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω βρίσκεται στο στόμα του.

 

Θηλασμός σε ξαπλωτή θέση

mouzalas-gennisi-thilasmos1

Αυτή η στάση είναι ιδιαίτερα βολική τη νύχτα. Δεν χρειάζεται να σηκωθούμε για θηλάσουμε, ενώ στην περίπτωση που το μωρό μας κοιμάται κοντά μας, μπορούμε να αποκοιμηθούμε αμέσως μετά το θηλασμό. Επίσης, η κούραση και η ένταση των πρώτων ημερών προκαλούν πόνους στην πλάτη και στον αυχένα. Όταν λοιπόν θηλάζουμε έτσι, χαλαρώνουμε και ξεκουραζόμαστε.  Ξαπλώνουμε αναπαυτικά στην πλευρά που θέλουμε να θηλάσουμε και τοποθετούμε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι μας. Το μωρό είναι και αυτό ξαπλωμένο στο πλάι, αντικριστά σε εμάς, σε στενή επαφή με το σώμα μας. Υποστηρίζουμε με το αντίστοιχο χέρι το κεφάλι του και το σώμα του, ενώ με το αντίθετο χέρι κρατάμε το στήθος μας και ερεθίζουμε απαλά τα χείλη του και τα μάγουλα του μωρού μας. Όταν εκείνο ανοίξει καλά το στόμα του, σπρώχνουμε με το χέρι που κρατάμε το μωρό μας, προς το στήθος μας.

 

Θηλασμός σε θέση “ράγκμπυ” ή “πλευρική στάση”

mouzalas-gennisi-thilasmos2

Η στάση αυτή συνίσταται σε περιπτώσεις συμφόρησης στήθους ή σε δίδυμα. Χρειάζεται ένα αναπαυτικό κάθισμα και ένα τουλάχιστον μαξιλάρι. Κάτω από το χέρι μας στην πλευρά που επρόκειτο να θηλάσουμε τοποθετούμε ένα μαξιλάρι, ώστε να μην χρειάζεται να σηκώνουμε το σώμα του μωρού μας. Τοποθετούμε το μωρό κάτω από την μασχάλη μας και φροντίζουμε το σώμα του μωρού να στηρίζετε στον πήχη μας, τα πόδια του να δείχνουν προς τα πίσω και η κοιλίτσα του να ακουμπά τις πλευρές μας. Πιάνουμε με το ίδιο χέρι την βάση του κεφαλιού του μωρού, ανάμεσα στο δείκτη και στον αντίχειρα, χωρίς να το κρατάμε πολύ σφικτά και χωρίς να του πιέζουμε τα μάγουλα και το λαιμό του. Με το άλλο χέρι πιάνουμε το στήθος μας σαν μισοφέγγαρο. Πάλι με τον ίδιο τρόπο ακουμπάμε τη θηλή μας στο στόμα του ή στα μαγουλά του, περιμένουμε μέχρι να ανοίξει το στόμα του και σπρώχνουμε απαλά το μωρό προς στο στήθος μας ώστε να πάρει το μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλω και η θηλή μας να είναι βαθιά στο στόμα του.