Οι ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού

Οι ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού

Oι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι όχι πάντα καθαρές θάλασσες και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την επιβίωση και ανάπτυξη των μικροβίων. Γιατί, όμως, οι ουρολοιμώξεις έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Η ουρολοίμωξη θεωρείται πολύ συχνή νόσος και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφορά όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα, οι γυναίκες, όμως, “κρατούν τα σκήπτρα”” Υπολογίζεται ότι 40% των γυναικών βιώνουν, έστω και μία φορά στη ζωή τους, επεισόδιο ουρολοίμωξης.

Η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι σοβαρή νόσος που προκαλείται από τη διείσδυση μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα από την ουρήθρα. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη μόλυνση σε σχέση με τους άνδρες, εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών. Πρόκειται κυρίως για μικρόβια που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα και τον πρωκτό και ακολουθούν ανοδική πορεία προς την κύστη.

Οι ουρολοιμώξεις διαχωρίζονται, ανάλογα με την περίπτωσή τους, σε λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (ουρηθρίτιδα και κυστίτιδα) και σε αυτές του ανώτερου ουροποιητικού (πυελονεφρίτιδα).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κυστίτις

  • Τσούξιμο στην ουρήθρα
  • Συχνουρία και η εμφάνιση αίματος
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Απώλεια ούρων
  • Δυσοσμία ούρων
  • Σπάνια, πυρετός μέχρι 38ο C

Οξεία πυελονεφρίτις

  • Δυσουρικά ενοχλήματα
  • Αιφνίδιος υψηλός πυρετός με ρίγος
  • Πόνος στα νεφρά και στην κοιλιακή χώρα
  • Ναυτία και εμετός

Αντιμετώπιση 

woman-beach-1Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης θα πρέπει να αρχίσει άμεσα, μετά την εντόπιση του μικροβίου με καλλιέργεια των ούρων. Η διάρκεια της θεραπείας και ο τρόπος χορήγησης εξαρτάται από το στάδιο και την περιοχή εντοπισμού της μόλυνσης. Αν πρόκειται για κυστίτιδα, χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία από το στόμα, ενώ στην περίπτωση της οξείας πυελονεφρίτιδας, που η λοίμωξη αφορά τον ή τους νεφρούς και γι’ αυτό συνιστάται ο άμεσος εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, η θεραπεία με αντιβιοτικά από το στόμα θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 ημέρες. Αν τα συμπτώματα επιμένουν παρά την αγωγή, κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή σε νοσοκομείο για λήψη ενδοφλέβιας αντιβίωσης και περαιτέρω έλεγχος.

Προσοχή! Η ουρολοίμωξη, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες πυελονεφρίτιδες, νεφρικά, περινεφρικά αποστήματα καθώς και σε οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Υπολογίζεται ότι, παρά τη θεραπεία και την αλλαγή του τρόπου ζωής, σε ένα ποσοστό 25% θα παρουσιαστεί υποτροπή της ουρολοίμωξης στους επόμενους 18 μήνες, η οποία συνήθως προκαλείται από τον ίδιο μικροβιακό παράγοντα. Αν η υποτροπή της συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θεραπείας, θεωρείται βακτηριακή επιμονή και θα πρέπει να γίνει έλεγχος με ενδοφλέβια πυελογραφία και κυστεοσκόπηση για τον αποκλεισμό συνοδών παθήσεων, όπως λιθίαση, καθώς και συγγενείς ή/και επίκτητες ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.

Tip: Φροντίζετε σχολαστικά την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής με ένα καλό αντισηπτικό που δεν διαταράσσει το pΗ του κόλπου ή με ένα ήπιο σαπούνι. Συνιστάται επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.


Πηγή: radiotileorasi.gr