Οι Αμερικανοί μαιευτήρες-γυναικολόγοι προωθούν τον τοκετό “στην ώρα του” και αποθαρρύνουν τον τοκετό με καισαρική που γίνεται νωρίτερα από την 39η εβδομάδα χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος. Κι αυτό, γιατί όλο και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι τα μωρά που γεννιούνται πριν την 39η εβδομάδα δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένα με αυτά που γεννιούνται αργότερα.
Μεταξύ άλλων, τα μωρά που γεννιούνται μετά την 39η εβδομάδα κύησης εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα αναπνοής, ακοής και μάθησης. Ο εγκέφαλος του εμβρύου μεγαλώνει περίπου κατά το 1/3 μεταξύ της 35ης και της 39ης εβδομάδας της κύησης, ενώ ένα στρώμα λίπους που κρατά ζεστό το σώμα του, προστίθεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Άλλος ένας λόγος που οι καισαρικές δεν θα πρέπει να γίνονται παρά μόνο αν είναι “ιατρικά απαραίτητες”, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το Κολέγιο των Αμερικανών Γυναικολόγων συστήνει να μη γίνονται καισαρικές πριν την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εννοείται ότι εξαίρεση πρέπει να γίνεται, όταν ιατρικοί λόγοι επιβάλλουν ένα πρόωρο τοκετό με ή χωρίς καισαρική.
Ο χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας Γιάννης Μουζάλας και οι συνεργάτες του στη “ΓΕΝΝΗΣΗ” επιλέγουν τρόπους να φέρνουν όσο πιο κοντά γίνεται στον φυσιολογικό τοκετό ακόμα και παρεμβατικές μεθόδους -όπως είναι η καισαρική τομή:
- Η καισαρική γίνεται όσο πιο αργά κατά την κύηση, ακόμα και στην 40η εβδομάδα, ώστε το έμβρυο να μην στερηθεί εβδομάδες ωρίμανσης. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις δίνεται η συμβουλή στις γυναίκες να προχωρήσουν σε καισαρική αφού αρχίσουν οι συσπάσεις, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού.
- Δεν εφαρμόζεται η μέθοδος της γενικής νάρκωσης, αλλά η επισκληρίδιος αναισθησία.
- Αμέσως μετά τον τοκετό και ενώ το χειρουργείο είναι σε εξέλιξη, η μητέρα θηλάζει το μωράκι με τη βοήθεια της μαίας, όπως ακριβώς θα γινόταν και σε έναν φυσιολογικό τοκετό (scin to scin contact).
Ακόμα λοιπόν κι αν υπάρχουν επιστημονικές αντενδείξεις για έναν φυσιολογικό τοκετό και η επίτοκος οδηγηθεί στη μέθοδο της καισαρικής τομής για χάρη της δικής της ασφάλειας ή του νεογνού, υπάρχουν περιθώρια να δώσει ο γιατρός στο παιδί και στη μάνα κάποια από τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού. Αυτά χαρίζουν στη μητέρα μια καλύτερη αίσθηση τοκετού και ενεργούς συμμετοχής της στον τοκετό της.