Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015 -γράφει η Αγγελική Αντωνάκου

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015 -γράφει η Αγγελική Αντωνάκου

της δρ Αγγελικής Αντωνάκου

Για άλλη μία χρονιά και φέτος στην Ελλάδα θα γιορταστεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7 Νοεμβρίου). Το φετινό παγκόσμιο μήνυμα της εβδομάδας είναι “Θηλασμός και εργασία – Ας το κάνουμε να πετύχει!”. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των ποσοστών θηλασμού παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Απέχουμε ωστόσο σημαντικά από το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να θηλάζουν αποκλειστικά τουλάχιστον το 50% των βρεφών στον 6ο μήνα της ζωής τους.

Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να θηλάζουν dimosios_thylasmoαποκλειστικά ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα βρέφη τους είναι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερης ηλικίας (>30 ετών )και εργαζόμενες. Ίσως γιατί αυτές οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στη γνώση. Στη γνώση που τονίζει τις θετικές επιδράσεις του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος στην άμεση και μακροπρόθεσμη υγεία των βρεφών- παιδιών αλλά και των ίδιων των γυναικών. Επιπρόσθετα, ο συχνότερα ίσως αναφερόμενος λόγος διακοπής του θηλασμού είναι η επιστροφή στην εργασία.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις οφείλουν να οδηγήσουν τους επιστήμονες υγείας και τους υπευθύνους για το σχεδιασμό δράσεων Προαγωγής Δημόσιας Υγείας σε δύο κατευθύνσεις. Αρχικά πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που θα διευκολύνουν τις εργαζόμενες μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν και δεύτερον, θα πρέπει να επικοινωνήσουν ακόμη καλύτερα και ακόμη περισσότερο τα οφέλη του θηλασμού σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

“Θηλασμός και εργασία – Ας το κάνουμε να πετύχει!”

Χρειάζονται πολιτικές διευκόλυνσης για τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες. Χορήγηση αδειών με αποδοχές για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για τις εργαζόμενες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ευέλικτα εργασιακά ωράρια για να μπορεί η μητέρα να θηλάζει το βρέφος της, δημιουργία φιλικών χώρων για άντληση του γάλακτος ή και θηλασμό μες στους εργασιακούς χώρους καθώς και δημιουργία παιδικών σταθμών κοντά ή και μέσα στους εργασιακούς χώρους. Ο θηλασμός είναι παρακαταθήκη για το μέλλον της κοινωνίας. Το μακροπρόθεσμο όφελος για τη Δημόσια Υγεία σαφέστατα αντιρροπίζει το οικονομικό κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων.

Πληροφόρηση όλων για τα οφέλη του θηλασμού

Χρειάζεται επισταμένη προσπάθεια από τους φορείς Δημόσιας Υγείας και τους thylasmos-5επιστήμονες υγείας: μαίες, παιδιάτρους, μαιευτήρες, επισκέπτες υγείας για να φτάσει η γνώση για τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία των βρεφών και των μητέρων τους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό μπορεί να γίνει με ενημερωτικές εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κυρίως μέσα από προγράμματα στα σχολεία. Τα παιδιά, οι μελλοντικοί γονείς μπορούν να γίνουν κοινωνοί της μαγείας του θηλασμού και των πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Με τον τρόπο αυτό, θα διαμορφωθεί μία κουλτούρα θετική και ένα κοινωνικό περιβάλλον φιλικό προς το θηλασμό.


*Η Αγγελική Αντωνάκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Μαιευτικής ΑΤΕΙΘ &  Επιστημονική Σύμβουλος του μαιευτήρα-γυναικολόγου Γιάννη Μουζάλα