Ερευνητές πραγματοποίησαν τεστ μνήμης σε μωρά ηλικία πέντε μηνών και ανακάλυψαν ότι μπορούν να συγκρατούν στη μνήμη τους μόνο τα σχήματα πίσω από τα οποία κρύβονται χαρούμενα πρόσωπα και ευχάριστες φωνές. Παλιές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη μπορούν να αναγνωρίζουν πολύ εύκολα μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων. Χάρη σε μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου Brigham, όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως τα μωρά τουλάχιστον θυμούνται τις καλές στιγμές.
Πολλοί γονείς, που αφιερώνουν χρόνο, παίζοντας και μιλώντας στο παιδί τους πριν ακόμη κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, αναρωτιούνται εάν το ίδιο θα είναι σε θέση μια μέρα να θυμάται κάτι απ’ όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά την βρεφική του ηλικία. Χάρη σε μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου Brigham, όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως τα μωρά τουλάχιστον θυμούνται τις καλές στιγμές. Το εύρημα της μελέτης θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ίσχυε και για την μνήμη των ενηλίκων!
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, “Infant Behavior and Development”, εξηγεί πως τα μωρά είναι πολύ πιθανό να θυμούνται κάποιο γεγονός εάν σχετίζεται με κάποιο θετικό συναίσθημα ή επίδραση. “Πολλοί μελετητές αναλύουν την βρεφική μνήμη, τις διακρίσεις των συναισθηματικών επιδράσεων αλλά εμείς είμαστε οι πρώτοι που μελετήσαμε πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη”, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας και ψυχολόγος, Ross Flom.
Παρόλο που ένα μωρό πέντε μηνών δεν μπορεί να μιλήσει, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν πώς τα παιδιά ανταποκρίνονται σε διάφορα τεστ. Στo πλαίσιo της συγκεκριμένης έρευνας, καταγράφηκαν οι κινήσεις των ματιών τους και η διάρκεια που εστίαζαν σε καθεμία από τις εικόνες του πειράματος. Τα μωρά έπρεπε να παρακολουθήσουν σε μια οθόνη πρόσωπα που τους μιλούσαν με χαρούμενο, ουδέτερο και θυμωμένο τόνο φωνής. Αμέσως μετά την συναισθηματική έκθεση, οι ερευνητές τους έδειξαν ένα γεωμετρικό σχήμα.
Προκειμένου να ελέγξουν την μνήμη τους, οι μελετητές επαναλάμβαναν τα τεστ κάθε πέντε λεπτά και όλη την επόμενη ημέρα. Στα τεστ που ακολούθησαν, τα μωρά έπρεπε να δουν δύο γεωμετρικά σχήματα, το πρώτο της μελέτης και ένα καινούριο. Η ομάδα είχε την ευκαιρία να καταγράψει πόσες φορές κάθε μωρό που συμμετείχε, πήγαινε από τη μία εικόνα στην επόμενη και πόσο χρόνο αφιέρωνε στην κάθε εικόνα. Τα μωρά αποκαλύφθηκε πως δεν είχαν αναμνήσεις από σχήματα που είχαν αποδοθεί με θυμωμένη φωνή, αλλά αντίθετα θυμούνταν σχήματα που είχαν συνδεθεί με χαρούμενες φωνές.
Όπως αναφέρει ο Flom, “Πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι η θετική επίδραση σε ένα μωρό αυξάνει την προσοχή και την εγρήγορσή του. Ενισχύοντας τα δύο αυτά συστήματα, ενισχύουμε παράλληλα την ικανότητα τους να επεξεργάζονται και ίσως, να θυμούνται αυτό το γεωμετρικό μοτίβο”.
Στην ηλικία των πέντε μηνών, ένα παιδί είναι επίσης σε θέση να αναγνωρίσει την διάθεση των άλλων μωρών της ηλικίας του, μπορεί να συνδέσει μια βρεφική κραυγή με την κατάλληλη έκφραση προσώπου. Μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου δείχνει πως τα μωρά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε συναισθήματα και γι’ αυτό μπορούν από πολύ νωρίς να τα κατανοήσουν. Για την ακρίβεια, εκείνο που διαπιστώνεται είναι πως τα μωρά μαθαίνουν περισσότερο μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Ειδικότερα, τα νήπια μπορούν να διακρίνουν τα συναισθήματα οικογενειακών τους μελών στους έξι μήνες, ενώ αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των ενηλίκων στην ηλικία των επτά μηνών. Μόλις στους δύο μήνες της ζωής τους, Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν μάλιστα, ότι τα παιδιά είναι σε θέση να γνωρίζουν ενστικτωδώς, πότε ο γονιός τους ετοιμάζεται να τα πάρει αγκαλιά. “Ακριβώς επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια στη μητέρα τους ότι πεινούν ή είναι κουρασμένα, ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας τους γίνεται μέσω της αλληλεπίδρασης ή των συναισθημάτων”, αναφέρει ο ψυχολόγος Ross Flom.
Τα νήπια, εκτός από την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους γονείς τους με μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας, μπορούν να καταλάβουν με το βλέμμα τι χρειάζονται τα υπόλοιπα βρέφη της ίδιας ηλικίας, μπορούν να διακρίνουν ό,τι δεν μπορούν οι ενήλικες, κοιτάζοντας τους συνομηλίκους τους.
Η διαπίστωση γίνεται πιο εντυπωσιακή με τα νέα ευρήματα της έρευνας που θέλει τα μωρά να θυμούνται τελικά κατά τα πρώτα στάδια της ζωής, αλλά μόνο καλές στιγμές.