Θηλασμός και εργασία –Ας το κάνουμε να πετύχει!

Θηλασμός και εργασία –Ας το κάνουμε να πετύχει!

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2015 (1-7) εορτάζεται κάτω από το σύνθημα “Θηλασμός και Εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει!”. Ο στόχος είναι να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών τους, και ιδιαίτερα με τον μητρικό θηλασμό.

Tα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για μια ζωή

dimosios_thylasmosΟ θηλασμός είναι η φυσική εξέλιξη του τοκετού. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, είναι προνόμιο της γυναίκας και ανεκτίμητη προσφορά της μητέρας στο μωρό της. Αλλά και ένα αναφαίρετο δικαίωμα του βρέφους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υπογραμμίζουν:

“Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού και πρέπει να συνεχίζεται και μετά με την προσθήκη των στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Μπορεί δε, να συνεχιστεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί”. Ο Π.Ο.Υ. τονίζει ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής του βρέφους.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, επιτρέποντας τα βρέφη να αντέχουν λοιμώξεις, παρέχοντας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη νοητική και σωματική τους ανάπτυξή και ενισχύει το δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή. Παρόλα αυτά, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο σήμερα θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμη και για τους συνιστώμενους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει έναν παγκόσμιο στόχο: την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των έξι μηνών τουλάχιστον κατά 50% μέχρι το 2025. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου και πολύ σημαντικού στόχου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια για τον μητρικό θηλασμό.

Τί γίνεται λοιπόν, όταν η μητέρα πρέπει να εργαστεί; Συνδυάζεται θηλασμός και εργασία; Η Μάντυ, μια θηλάζουσα νέα μητέρα ενός μωρού μόλις 25 ημέρων, εξηγεί στο video πώς κατορθώνει να καταναλώνει το μωρό της μόνο μητρικό γάλα παρόλο που εκείνη εργάζεται εκτός σπιτιού. Επισημαίνει ότι όποια μητέρα θέλει, μπορεί να το κατορθώσει.

Απόψεις ειδικών

“Χρειάζονται πολιτικές διευκόλυνσης για τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες. Χορήγηση αδειών με αποδοχές για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για τις εργαζόμενες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ευέλικτα εργασιακά ωράρια για να μπορεί η μητέρα να θηλάζει το βρέφος της, δημιουργία φιλικών χώρων για άντληση του γάλακτος ή και θηλασμό μες στους εργασιακούς χώρους καθώς και δημιουργία παιδικών σταθμών κοντά ή και μέσα στους εργασιακούς χώρους. Ο θηλασμός είναι παρακαταθήκη για το μέλλον της κοινωνίας. Το μακροπρόθεσμο όφελος για τη Δημόσια Υγεία σαφέστατα αντιρροπίζει το οικονομικό κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων”, δηλώνει η Αγγελική Αντωνάκου, επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Μαιευτικής ΑΤΕΙΘ.

Για την υποχρέωση της Πολιτείας και του Κράτους να προωθήσουν τον θηλασμό στους χώρους εργασίας μιλά στο video η μαία & συνεργάτιδα του μαιευτήρα-γυναικολόγου Γιάννη Μουζάλα, Λένα Κομποθανάση. Εξηγεί με ποιούς τρόπους μπορεί να υποστηριχθεί ο μητρικός θηλασμός.

Τα Πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού

  • Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.
  • Η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση.
  • Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, η βιομηχανική επεξεργασία
    καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του.
  • Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για τον μελλοντικό κόσμο μας.
  • Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες.
  • Καρκίνος -ελάττωση συχνότητάς του στα παιδιά που έχουν θηλάσει.
  • Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά.
  • Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή.
  • Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα.
  • Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.
  • Συναισθηματικό δέσιμο Μητέρας-Παιδιού.
  • Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών, όπως άσθμα και έκζεμα.
  • Οικονομικό -δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος.
  • Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού.

Οδηγίες συντήρησης και διατήρησης μητρικού γάλακτος

Ξέρεις ότι το μητρικό γάλα μπορεί να καταψυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ακόμα και μήνες μετά;

odigies_katapsixis