Καισαρική : Στη “ΓΕΝΝΗΣΗ” δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν ότι ο τοκετός με καισαρική τομή είναι κάτι κακό. Αντίθετα, η καισαρική τομή αποτελεί μία ασφαλή κι επιστημονική μέθοδο κι είναι ευλογία γιατί κάνει συνολικά τον τοκετό ασφαλέστερο. Είναι σωστό όμως να προχωράμε σε τοκετό με καισαρική τομή όταν υπάρχουν τέτοιες δυσλειτουργίες που εμποδίζουν τη φυσιολογική κολπική γέννηση του παιδιού. Μόνο τότε πρέπει να είναι αποδεκτή η καισαρική κι όχι για να διευκολύνονται οι χρόνοι του κάθε γιατρού. Η καισαρική τομή που γίνεται χωρίς επιστημονική αιτία αγγίζει τα όρια του ανήθικου. Στην περίπτωση βέβαια που η έγκυος έχει την επιθυμία να γεννήσει με καισαρική τομή, πρέπει να γίνεται σεβαστή από τους γιατρούς.
Τα στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και του Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων των ΗΠΑ μιλούν για ένα ποσοστό 15-19% το έτος δικαιολογημένων καισαρικών.
Τα ποσοστά των τοκετών με καισαρική τομή του χειρουργού γυναικολόγου-μαιευτήρα Γιάννη Μουζάλα ταυτίζονται με τα ποσοστά αυτά (16-20% το έτος).
Ο χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας Γιάννης Μουζάλας και οι συνεργάτες του στη “ΓΕΝΝΗΣΗ” επιλέγουν τρόπους να φέρνουν όσο πιο κοντά γίνεται στον φυσιολογικό τοκετό ακόμα και παρεμβατικές μεθόδους -όπως είναι η καισαρική τομή:
Ακόμα λοιπόν κι αν υπάρχουν επιστημονικές αντενδείξεις για έναν φυσιολογικό τοκετό και η επίτοκος οδηγηθεί στη μέθοδο της καισαρικής τομής για χάρη της δικής της ασφάλειας ή του νεογνού, υπάρχουν περιθώρια να δώσει ο γιατρός στο παιδί και στη μάνα κάποια από τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού. Αυτά χαρίζουν στη μητέρα μια καλύτερη αίσθηση τοκετού και ενεργούς συμμετοχής της στον τοκετό της.