Η επισκληρίδιος ούσα μία μέθοδος κατά την οποία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μειώνει τις ωδίνες και τους πόνους του τοκετού, είναι ένα πολύ καλό “εργαλείο” για να μειωθεί η τοκοφοβία των γυναικών και σαν αποτέλεσμα αυτού, να μην στρέφονται τόσο εύκολα στην επιλογή της καισαρικής (όταν δεν συντρέχει λόγος για καισαρική). Πράγματι, με την επισκληρίδιο η γυναίκα πονάει κατά 90% λιγότερο την ώρα του τοκετού. Από την άλλη, με την καισαρική (που αποτελεί ένα κανονικό χειρουργείο) μπορεί η γυναίκα να μην έχει καμία αίσθηση πόνου, αλλά πονάει για τουλάχιστον 20 μέρες μετά (ως μετεγχειρουργική συνέπεια).
Η επισκληρίδιος είναι λοιπόν μία ιδιαίτερα φιλική μέθοδος προς την επίτοκο και το έμβρυο και προσφέρει έναν φυσιολογικό, ελαχίστως επώδυνο κολπικό τοκετό. Εάν γίνει σωστά, δηλαδή με την κατάλληλη και ενδεδειγμένη ακολουθία επιστημονικών πράξεων που υλοποιούν οι γιατροί, η επισκληρίδιος είναι μια μέθοδος πολύ ασφαλής κι ο τοκετός έχει αίσιο τέλος χωρίς η γυναίκα να έχει ιδιαίτερα πονέσει.
Ο χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας Γιάννης Μουζάλας και οι μαίες, με τις οποίες συνεργάζεται όλα αυτά χρόνια, προωθούν την περιπατητική επισκληρίδιο, δηλαδή τη μέθοδο κατά την οποία η επίτοκος, λίγο μετά την επισκληρίδιο, σηκώνεται από το κρεβάτι, κινείται και περπατά (μέθοδος γνωστή και διαθέσιμη σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο από τους αναισθησιολόγους των μαιευτηρίων). Τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της μεθόδου, έχουν αποδειχτεί επιστημονικά: όταν η γυναίκα είναι σε κίνηση, οι πιθανότητες εκτροπής του φυσιολογικού τοκετού μειώνονται κατά 50%. Άρα η μέθοδος της περιπατητικής επισκληριδίου έρχεται να παντρέψει την επιθυμία των γιατρών η επίτοκος να κινείται και να συμμετέχει στον τοκετό της, με τη διάθεση της γυναίκας να αφαιρέσει ένα τεράστιο κομμάτι πόνου από πάνω της.