Η εγκυμοσύνη

mouzalas-gennisi_εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη : Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, κατά την οποία λαμβάνει χώρα μία πληθώρα σημαντικών μεταβολών. Κατά τη διάρκεια της κύησης συντελείται πλήθος φυσιολογικών ανατομικών και λειτουργικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν και να υποστηρίξουν την κυοφορία του εμβρύου. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις αναβολικές, που πραγματοποιούνται κατά το πρώτο μισό και στις καταβολικές, που λαμβάνουν χώρα κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης.

Οι αναβολικές αλλαγές αναφέρονται σε όλες εκείνες τις διεργασίες που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα και η αποθηκευτική του ικανότητα για να καταφέρει η μητέρα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του εμβρύου σε αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στη διάρκεια του δεύτερου μισού της κύησης.

Οι καταβολικές μεταβολές έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ροή των αποθηκευμένων θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο.

Παράλληλα, στον οργανισμό της γυναίκας επιτελείται μία “ορμονική έκρηξη”. Εκκρίνονται πάνω από 30 διαφορετικές ορμόνες, μερικές εκ των οποίων εμφανίζονται μόνο στη διάρκεια της κύησης, παράγονται και εκκρίνονται από τον πλακούντα και διαμορφώνουν πολλές από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου. Οι ορμόνες, ωστόσο, με τη σημαντικότερη δράση είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.

Τέλος, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του μεταβολισμού της εγκύου. Ο μεταβολισμός της προσαρμόζεται από τα αρχικά στάδια της κύησης, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει τη συνεχή διοχέτευση στο έμβρυο με ενεργειακά υποστρώματα. Χαρακτηριστικά αλλάζει ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, για να προάγει τη διαθεσιμότητα της γλυκόζης στο έμβρυο και αυξάνεται η ινσουλινοαντίσταση της εγκύου, η οποία πλέον βασίζεται στο λίπος για ενεργειακή υποστήριξη. Αλλαγές, επίσης, παρατηρούνται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του αζώτου, όπως και του λίπους.

Εξαιτίας όλων αυτών των μεταβολών, η έγκυος συχνά νιώθει “διαφορετικά” από ό,τι συνήθως. Νιώθει άλλες φορές ευδιάθετη και χαρούμενη με ανυπομονησία για τον ερχομό του μωρού της και άλλες πάλι καταβεβλημένη, αγχωμένη και φοβισμένη για την υγεία τόσο της ίδιας, όσο και του μωρού της. Η εγκυμοσύνη, όπως και κάθε άλλη περίοδος της ζωής μας που συμβαίνουν πρωτόγνωρα γεγονότα, απαιτεί γνώση και ενημέρωση. Οι κατάλληλοι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν στην έγκυο πλήρη ενημέρωση, συμπαράσταση και καθοδήγηση τόσο στη διάρκεια της κύησης, αλλά και κατά τoν τοκετό και τη λοχεία στη συνέχεια. Επίσης, θα τη βοηθήσουν να μειώσει το άγχος της για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού της μέσα από τον απαραίτητο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας. Η κατάλληλη επιστημονική στήριξη, αλλά και προσωπική φροντίδα και μέριμνα των επιστημόνων του “ΓΕΝΝΗΣΗ” συμβάλλει στο να γίνει μία ακόμη πιο ευχάριστη και ήρεμη περίοδος.