Φυσιολογικός τοκετός

mouzalas-gennisi-fysiologikos-toketos

Όταν μιλάμε για φυσικό και φυσιολογικό τοκετό δεν μιλάμε για τοκετό στο χωράφι. Εμείς, στη “ΓΕΝΝΗΣΗ” έχουμε κατορθώσει να έχουμε τον φυσικό τοκετό καλυμμένο με όλη την ασφάλεια για την καλή έκβασή του, που δίνει η επιστήμη μας σήμερα –ασφάλεια τεράστια.

Στην Ελλάδα παρατηρείται ένα μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη –τα ποσοστά των καισαρικών τομών στην Ελλάδα είναι 55-60%. Αν αυτό το δει κανείς με όρους πλειοψηφίας/μειοψηφίας, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι η καισαρική τομή είναι ο φυσιολογικός τοκετός στην Ελλάδα, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Δεν είμαστε αντίθετοι με την καισαρική, αλλά είμαστε υπέρ του φυσικού τοκετού. Όλη η επιστήμη θεωρεί αναμφισβήτητα ότι είναι η πιο ασφαλής μορφή τοκετού (εκτός αν προκύψουν δυσλειτουργίες οπότε αναγκαστικά και πολύ σωστά καταφεύγουμε στη χρήση άλλων μεθόδων όπως είναι η καισαρική).

Η αλήθεια πίσω από τους μύθους

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την δήθεν επικινδυνότητα που κρύβει ένας φυσικός τοκετός για το μωρό κυρίως, οι οποίοι μύθοι σχετίζονται με πρακτικές των γυναικολόγων που θέλουν να στρέψουν τις γυναίκες στην καισαρική. Οι μύθοι αυτοί δεν έχουν ίχνος αλήθειας και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: οι μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, έχουν πιο πολλά περιστατικά από παιδιά που έχουν δυσκολίες αναπνοής λόγω της καισαρικής (λόγω δηλαδή του ότι δεν πέρασαν τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού), παρά από παιδιά με π.χ. δυσκολίες αναπνοής λόγω του φυσιολογικού τοκετού. Αυτό το “στρίμωγμα” του παιδιού στον πυελογεννητικό σωλήνα την ώρα του τοκετού είναι μια απόλυτα αναγκαία και φυσική διαδικασία προκειμένου να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει το αναπνευστικό του σύστημα και να ξεκινήσει η διαδικασία της πρώτης αναπνοής.

Όσοι γυναικολόγοι – μαιευτήρες επιχειρούν για δικούς τους προσωπικούς λόγους να στρέψουν τις εγκύους μακριά από τον φυσιολογικό τοκετό (αν και δεν υπάρχει παθολογία), το κάνουν συγκρίνοντας μία πολύ καλά εκτελεσμένη καισαρική με έναν πολύ κακά εκτελεσμένα φυσιολογικό τοκετό. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος, αρκεί να μην εννοούμε έναν τοκετό στο χωράφι.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια επιστημονική πράξη, η οποία είναι υπολογίσιμη, μπορείς να δεις τι θα εξελιχθεί και πώς θα εξελιχθεί.

Στη “ΓΕΝΝΗΣΗ” προωθούμε τον φυσικό και φυσιολογικό τοκετό, με την αίσθηση “σαν στο σπίτι”, αλλά στην ασφάλεια του μαιευτηρίου.