Ομάδες λοχείας

mouzalas-gennisi-psichologiki-ypostirixi1

Η περίοδος Λοχείας, ή αλλιώς το 4o τρίμηνο, είναι η περίοδος που ακολουθεί τον τοκετό, και που είναι εξίσου -αν όχι ακόμα περισσότερο- απαιτητική και ιδιαίτερη. Κι αυτό, γιατί συμβαίνουν πρωτόγνωρες αλλαγές -σωματικές, πρακτικές, ψυχολογικές, σε προσωπικό της νέας μητέρας, αλλά και σε επίπεδο διαπροσωπικών και οικογενειακών σχέσεων. Ο ερχομός του νέου μωρού αλλάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή των μεγαλύτερων αδελφιών (αν υπάρχουν), την καθημερινότητα του ζευγαριού αλλά και πολλά έως τώρα δεδομένα στο οικογενειακό περιβάλλον. Απαιτείται λοιπόν, κατανόηση, προσαρμογή και συνεργασία.

Σ’ ένα πρώτο άκουσμα η λέξη και η έννοια “ομάδα” σε ένα τόσο μοναδικό και προσωπικό γεγονός, όπως αυτό της γέννησης ενός παιδιού, ίσως παραξενέψει, προβληματίσει, ή ακόμα και αμφισβητηθεί.

“Πως άραγε μπορεί η συνάντηση και με άλλες μαμάδες να με βοηθήσει ενώ καλά-καλά εγώ η ίδια δεν έχω κατακτήσει ακόμα κώδικα επικοινωνίας με το μωρό μου;”. “Δυσκολεύομαι να συντονίσω καταστάσεις και χρόνους, ούσα στο σπίτι -πόσο μάλλον να είμαι απούσα για κάποιες ώρες”. “Τι να κάνω; Το μωρό με χρειάζεται. Πως θα το αφήσω τόσες ώρες;”. “Χρειάζεται να μας εμπιστευτώ περισσότερο αντί να εκθέτω σε άλλους την όποια δυσκολία βιώνουμε με τον σύντροφό μου, ή χωρίς”. “Αν τελικά δεχτούμε ότι χρειάζεται ενημέρωση και στήριξη, γιατί σε ομάδα και όχι ατομικά;“. Αυτές είναι μονάχα μερικές από τις σκέψεις που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από το άκουσμα της ύπαρξης μιας ομάδας που πραγματεύεται το 4ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ή αλλιώς τη Λοχεία. Όμως, αν σταθούμε για λίγο, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ θέλουμε όλοι να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε κάπου, ότι επιθυμούμε να αισθανόμαστε μέλη μίας ομάδας. Και πόσο χαρά και ασφάλεια εισπράττουμε όταν μοιραζόμαστε πράγματα, συναισθήματα, κοινά βιώματα…

Η Ομάδα Λοχείας, που πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου “ΓΕΝΝΗΣΗ”, φροντίζει τις νέες μητέρες με τους εξής δύο τρόπους:

  1. Μέσα σ’ ένα απολύτως ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, οι όποιες ανάγκες της μητέρας και της οικογένειάς της έχουν προκύψει, βρίσκουν βαθιά κατανόηση και σταδιακά έναν πιο λειτουργικό τρόπο αντιμετώπισης και κάλυψης.
  2. Συνδυαστικά, πληροφόρηση και εκπαίδευση (τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο), σε θέματα όπως: “Το χτίσιμο ασφαλούς δεσμού με το μωρό”, “Θηλασμός”, “Πώς να συνεργάζομαι καλύτερα με τον σύντροφο μου”, “Υιοθέτηση νέων ρόλων”, “Διαχείριση άγχους”, “Οι σχέσεις μεταξύ του νέου μωρού με το μεγαλύτερο αδελφάκι του”, “Σεξουαλικότητα” κ.ά. Η πληροφόρηση και η εκπαίδευση της νέας μαμάς δημιουργούν την καλύτερη δυνατή βάση, ψυχολογικά και πρακτικά, για την πιο βοηθητική, αλλά και λειτουργική εξέλιξη των σχέσεων.