Τοκετός

mouzalas-gennisi-τοκετός

Στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, ο τοκετός έχει γίνει μια ασφαλής διαδικασία. Η αύξηση της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας και των επιστημονικών γνώσεων γύρω από τον τοκετό έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ασφάλεια για την έγκυο και για το έμβρυο.

Έχουμε πολλές επιλογές για τον τρόπο που πραγματοποιείται ένας τοκετός με ασφάλεια:

  • με την φυσική μέθοδο (φυσιολογικός, φυσικός τοκετός, ο τοκετός δηλαδή που συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια),
  • με επισκληρίδιο,
  • με κινητική επισκληρίδιο όπου η γυναίκα μπορεί να κινείται,
  • με καισαρική τομή.

Ως μαιευτήρες μπορούμε να εφαρμόσουμε πάρα πολλές μεθόδους και να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες της εγκύου χωρίς να είναι εις βάρος της ασφάλειας του τοκετού, μέσα στο ασφαλές περιβάλλον ενός μαιευτηρίου.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει αναπτυχθεί σε χώρες της Ευρώπης, και πιο πρόσφατα και στην Ελλάδα, ο τοκετός στο σπίτι.

Στην Ελλάδα επίσης, έχουμε την παρουσίαση ενός φαινομένου για το οποίο είμαστε περήφανοι στο “ΓΕΝΝΗΣΗ”, καθώς συμβάλαμε και συμβάλλουμε σε αυτό: ο τοκετός στο μαιευτήριο σαν στο σπίτι.
Δηλαδή ένας τοκετός που σε περιβάλλει η ασφάλεια του μαιευτηρίου, αλλά που όλα γίνονται σαν να είσαι στο σπίτι.

Ο χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας Γιάννης Μουζάλας και οι συνεργάτες του προωθούν τον φυσικό τοκετό ως την πιο ασφαλή μέθοδο διεξαγωγής του τοκετού, όπως εξάλλου έχει και αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παράλληλα, καταδεικνύουν στις εγκύους όλη την γκάμα των δυνατοτήτων και επιλογών που έχουν για να γεννήσουν με ασφάλεια. Σχεδιάζουν μαζί με τις εγκύους ένα σχέδιο τοκετού και προσπαθούν, στο βαθμό που αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ασφάλεια, να το εφαρμόσουν.