Σεμινάρια εγκυμοσύνης

mouzalas-gennisi_sem_diatrofi

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τρώγοντας για δύο

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γεμίζει την έγκυο χαρά και ικανοποίηση -όχι άγχος ή στέρηση. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που απαγορεύεται, απλά κάποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μικρότερη συχνότητα, ή σε μικρότερη ποσότητα. Στο σεμινάριο με θέμα “Διατροφή στην εγκυμοσύνη-Τρώγοντας για δύο” δίνονται αναλυτικές και διαδραστικές πληροφορίες σχετικά με την διατροφή στην εγκυμοσύνη. Οι διατροφικές συστάσεις για την εγκυμοσύνη είναι παραπλήσιες με αυτές που ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό, με κάποιες εξαιρέσεις που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες των εγκύων σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο. Σε κάθε περίπτωση, αν εξασφαλίσουμε ότι η έγκυος θα καταναλώνει ποικιλία τροφών από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων, τότε μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να “κοιμόμαστε ήσυχοι”. Γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει καλύψει τις βασικές ανάγκες, τόσο τις δικές της όσο και του μωρού, και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα που θα συστήσει ο γυναικολόγος, θα εξασφαλίσει ότι θα καλύψει και τις επιμέρους αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα.

Στο σεμινάριο, προσεγγίζεται επίσης από ψυχολογικής πλευράς η έννοια της πείνας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη αναγνώριση, άρα και διαχείριση αυτής, καθώς και στην έννοια της “λαχτάρας” για συγκεκριμένες τροφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λοχεία: 4ο τρίμηνο (πρώτη φορά στο σπίτι με το μωρό)

To 4o τρίμηνο είναι εξαιρετικά σημαντικό τρίμηνο, για το οποίο ελάχιστες νέες μητέρες έχουν προετοιμαστεί επαρκώς. Οι αλλαγές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα: ορμονικές-οργανικές, συναισθηματικές-ψυχολογικές, σωματικές, κοινωνικές, διαπροσωπικές. Όλες καλούν για συνεργασία με το νέο, απολύτως εξαρτώμενο μέλος, που μόλις έχει έρθει.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου “Λοχεία: το 4ο Τρίμηνο” αναλύονται επαρκώς οι παραπάνω αλλαγές, οδηγώντας τις εγκύους σε μια βαθύτερη κατανόηση της περιόδου που ακολουθεί. Επίσης, δίνονται προτάσεις για την καλύτερη προσαρμογή της νέας μητέρας στη νέα πραγματικότητα, καθώς και τρόπους διατήρησης τόσο της καλής και λειτουργικής σχέσης με τον εαυτό της, όσο και με το μωρό, τον σύντροφο, αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της. Έννοιες όπως Αποδοχή, Συνεργασία, Όρια, Κοντινότητα, Σεξ, καθώς και πρακτικές προτάσεις και λύσεις στα καθημερινά που όμως αλλάζουν πλήρως, είναι ορισμένα από τα θέματα που προσεγγίζονται.

Το σεξ στην εγκυμοσύνη

Το σεξ:

  • διαφοροποιεί και χαρακτηρίζει τη σχέση ως ερωτική,
  • είναι απαραίτητο για την ψυχολογική και οργανική υγεία του ατόμου,
  • είναι σημαντικό για την καλή ζωή και διατήρηση του ζευγαριού,
  • αποτελεί μέσο απόλαυσης, χαράς, κοντινότητας, αποφόρτισης, ακόμα και στην ιδιαίτερη περίοδο της εγκυμοσύνης, όπου οι βιολογικές διαφορές τόσο μεταξύ του σώματος που είχαν οι έγκυοι πριν την εγκυμοσύνη και τώρα, όσο και μεταξύ των δύο συντρόφων, είναι πιο εμφανείς από ποτέ.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου “Το σεξ στην εγκυμοσύνη” αναλύονται τόσο από βιολογικής, όσο και ψυχολογικής πλευράς, οι ιδιαιτερότητες της περιόδου της εγκυμοσύνης αναφορικά με α) τη σεξουαλικότητα και β) το σεξ και τις πρακτικές του. Κυρίαρχος στόχος είναι η κατανόηση, η απενεχοποίηση και η ενθάρρυνση της διατήρησης της ενεργούς σεξουαλικής ζωής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.