Δήμητρα Νικολάου

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η Δήμητρα Νικολάου είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Τον Δεκέμβριο του 2000 αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος, Deree College, ολοκληρώνοντας τις βασικές σπουδές στην Ψυχολογία. Τον Σεπτέμβριο του 2002 ακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Surrey, στην Αγγλία, πάνω στην Κοινωνική Ψυχολογία. Το 2006, ολοκλήρωσε τη 3ετή εκπαίδευση της πάνω στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, εστιασμένη στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση του Carl Rogers. Παράλληλα, λάμβανε βιωματική και θεωρητική εκπαίδευση, στην Ψυχοδυναμική Προσέγγιση του Alfred Adler.

Από το 2004 ασχολείται με τον συντονισμό ομάδων αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης και θεραπείας, καθώς και με ομάδες γονέων, εκπαιδεύοντας τους γονείς στις δεξιότητες την λειτουργικής σχέσης, τόσο με τον ίδιο τους τον εαυτό, όσο και μεταξύ τους, και κατ’ επέκταση με τα παιδιά τους.

Η συνεργασία με το ιατρείο “ΓΕΝΝΗΣΗ” και τον μαιευτήρα, χειρουργό-γυναικολόγο Γιάννη Μουζάλα ξεκίνησε το 2011. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων εγκυμοσύνης και λοχείας που πραγματοποιούνται στο ιατρείο, η Δήμητρα Νικολάου παρέχει ψυχολογική στήριξη στις εγκύους και τον σύντροφο τους. Επίσης, διοργανώνει ομάδες λοχείας και ομάδες γονέων, όπου οι νέοι γονείς εκπαιδεύονται στο εκάστοτε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού τους, ενώ παράλληλα “δουλεύουν” και την συντροφική σχέση τους.

Πέραν των παραπάνω, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη παρέχεται και σε όποια άλλη περίπτωση χρειάζεται ή είναι επιθυμητή, πχ, διαδικασία εξωσωματικής εγκυμοσύνης, αντιμετώπιση χρόνιου νοσήματος (HPV), κ.α.

Ως ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάζεται με ανθρώπους σε ατομικό επίπεδο (one to one) συνεδρίας. Εργάζεται επίσης ως επόπτρια νεότερων συναδέλφων και εκπαιδευόμενων συμβούλων ψυχικής υγείας. Από το 2011 διδάσκει στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Η ίδια συμμετέχει σε προγράμματα αυτογνωσίας, τόσο ομαδικά όσο και ατομικά, και είναι σε μια διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης.