Ένα στα οκτώ μωρά γεννήθηκε σε μια εμπόλεμη ζώνη το 2015

Ένα στα οκτώ μωρά γεννήθηκε σε μια εμπόλεμη ζώνη το 2015

Σύμφωνα με τη UNICEF, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν μέσα στο 2015 σε εμπόλεμες ζώνες αυξήθηκε κατά περισσότερα από 125.000 σε 16,6 εκατομμύρια, σε σχέση με το 2014. Ο αριθμός αυτός αναλογεί σε μία στις οκτώ γεννήσεις παγκοσμίως το 2015. Μπορεί να υπάρχει χειρότερη αρχή για μια ζωή;

Το πρόβλημα

Παρατεταμένοι εμφύλιοι πόλεμοι θέτουν τις ζωές των πολιτών σε κίνδυνο σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Νοτίου Σουδάν.

Οι αριθμοί

  • Το 2014 περίπου 16,4 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες,
  • ενώ το 2015 αυτά αυξήθηκαν σε 16,6 εκατομμύρια.

Οι επιπτώσεις

Τα παιδιά που γεννιούνται σε περιοχές στις οποίες γίνεται πόλεμος μπορεί να μην έχουν μια υγιή συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν προτού να συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους απ’ ό,τι τα παιδιά που γεννιούνται σε περιοχές στις οποίες υπάρχει ειρήνη, ισχυρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες.

Τα μωρά μπορεί επίσης να υποφέρουν αν η σύλληψή τους είναι το αποτέλεσμα κάποιου βιασμού σε καιρό πολέμου, δηλώνει η Ντέμπρα Ντέλετ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ντρέικ της Αϊόβα, η οποία έχει συγγράψει μελέτη πάνω στο ζήτημα αυτό. “Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες γυναίκες αποπειρώνται να σκοτώσουν τα παιδιά τους στη γέννα”, προσθέτει η κ. Ντέλετ.

Και οι προβλέψεις… 

Η UNICEF προβλέπει για το έτος 2016 μία αύξηση σε 16,7 εκατομμύρια των παιδιών που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες.


 

Φωτογραφία από το αρχείο Unicef