Ο μητρικός θηλασμός συνιστάται ακόμα και αν η μητέρα είναι θετική στον κορονοϊό

Ο μητρικός θηλασμός συνιστάται ακόμα και αν η μητέρα είναι θετική στον κορονοϊό

Ο θηλασμός των νεογνών που έρχονται στη ζωή από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό συνιστάται από όλους τους ειδικούς επιστήμονες. Τα οφέλη που προκύπτουν για το βρέφος είναι σημαντικά και ο κίνδυνος μόλυνσής του χαμηλός, εφόσον τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

H Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγητήτρια της Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, και η Δέσποινα Μπριάνα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αφορούν στον τοκετό και στη φροντίδα του νεογνού από τη θετική μάνα στον κορονοϊό. Στα νεογνά συνήθως η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, ενδοοικογενειακά, ενώ η ενδομήτρια μετάδοση είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η έκβαση της λοίμωξης COVID-19 στη νεογνική ηλικία είναι γενικά καλή, όμως τα νεογνά είναι πιο ευάλωτα σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα βρέφη και τα παιδιά, και γι’ αυτό χρήζουν στενής παρακολούθησης.

Τα οφέλη από τον μητρικό θηλασμό και την επαφή δέρμα με δέρμα (skin-to-skin contact) υπερτερούν έναντι του ενδεχόμενου χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο νεογνό. Για τον λόγο αυτόν, προτείνεται η μη απομάκρυνση του νεογνού από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής στο μαιευτήριο εφόσον η γενική κατάσταση της μητέρας το επιτρέπει.


photo by Cleyder via instagram