Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Δοκιμάστε πιπερόριζα ή γάλα πριν ανάψετε τσιγάρο

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Δοκιμάστε πιπερόριζα ή γάλα πριν ανάψετε τσιγάρο

Οι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους να διακόψουν το κάπνισμα για το καλό του εμβρύου αλλά και για να είναι ομαλή η κύηση. Έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μια φυσική λύση που στηρίζεται στη διατροφή: η κατανάλωση πιπερόριζας ή ενός ποτηριού γάλακτος πριν το τσιγάρο, αφήνει στο στόμα πολύ πικρή γεύση οπότε ο ασθενής το σβήνει αμέσως…

Η διατροφή και η άσκηση βοηθούν στην διακοπή του καπνίσματος, αναφέρει η διδάκτωρ του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Βιοχημείας και Άσκησης του ΑΠΘ, Ανατολή Πετρίδου. “Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, όπως η πιπερόριζα και το γάλα, που κάνουν τη γεύση του τσιγάρου πιο άσχημη. Με αυτό τον τρόπο η διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί καπνιστές λένε ότι αν πιουν ένα ποτήρι γάλα και μετά ανάψουν τσιγάρο, το τσιγάρο είναι πολύ πικρό και το σβήνουν αμέσως. Οπότε, όταν έχουμε μια έντονη επιθυμία για κάπνισμα, μπορούμε να πιούμε λίγο γάλα, άπαχο κατά προτίμηση για να μη βάλουμε επιπλέον κιλά, και με αυτό τον τρόπο να μην είναι τόσο ευχάριστο το κάπνισμα”, τονίζει η κα. Πετρίδου.

Υπογραμμίζει δε ότι, σύμφωνα με μελέτες, η εμπλοκή με κάποιο πρόγραμμα άσκησης, είτε από μόνη της είτε με τη βοήθεια κάποιου προγράμματος διακοπής καπνίσματος, βοηθάει να κόψουν περισσότερα άτομα το κάπνισμα. “Η άσκηση, όπως και η διατροφή, ενεργοποιεί με φυσικό τρόπο το σύστημα ανταμοιβής ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, που είναι το ίδιο σύστημα που ενεργοποιείται όταν καπνίζουμε τσιγάρο. Οπότε με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτή την έλλειψη ευχαρίστησης με τη διακοπή του καπνίσματος και να την αντικαταστήσουμε με φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να νιώθουμε ευφορία, όπως είναι ένα ωραίο πιάτο φαγητό υγιεινό όταν πεινάμε ή μία συνεδρία άσκησης”, προσθέτει η Ανατολή Πετρίδου.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ