Σε χαμηλά επίπεδα η ενημέρωση για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Σε χαμηλά επίπεδα η ενημέρωση για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Δεκάδες ευρωπαϊκές καμπάνιες ενημέρωσης διοργανώνονται κάθε μήνα με στόχο οι γυναίκες να εξετάζονται συχνότερα και να παίρνουν μέτρα πρόληψης προκειμένου να μην ασθενήσουν.


Σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν το 60% των ατόμων με καρκίνο στο κεφάλι και στον λαιμό διαγιγνώσκονται σε τοπικά προχωρημένο στάδιο.

Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος, αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον τέταρτο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο.

Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών.

Σε σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα έχει τη μισή συχνότητα, αλλά είναι δύο φορές περισσότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Περισσότεροι από 150.000 νέοι ασθενείς διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2012.

Στην Ελλάδα, το 2012 διαγνώστηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα έκβασης των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά, αναφέρουν οι ειδικοί.

Παράγοντες κινδύνου

  • Κάπνισμα
  • αλκοόλ και
  • ο ιός HPV

αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

«Κλειδί» για την επιβίωση η έγκαιρη διάγνωση

Το 60% των ατόμων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παρουσιάζουν τοπική ασθένεια κατά τη διάγνωση και το 60% των ατόμων, που έχουν διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, πεθαίνουν από την ασθένεια εντός πέντε ετών.

Η ικανότητα εντοπισμού πρώιμων ενδείξεων και συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση, καθώς για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%.

Η ενημέρωση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά τη διαπιστωμένη αύξηση του αριθμού όσων επιβιώνουν χάρη στην έγκαιρη θεραπεία.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ