Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας γιορτάζεται από 1η έως 7 Νοεμβρίου, αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Η μαία-ψυχοπροφυλάκτρια, Λένα Κομποθανάση, γράφει για τη σημασία της υποστήριξης της θηλάζουσας από τους επαγγελματίες υγείας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υπογραμμίζουν: “Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται και μετά με την προσθήκη των στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των 12 μηνών και μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί. Ο Π.Ο.Υ. τονίζει ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής του βρέφους”.
Η μαία – ψυχοπροφυλάκτρια Λένα Κομποθανάση σημειώνει: “Στις μέρες μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μητέρες που διακόπτουν τον θηλασμό ή δεν τον ξεκινούν καν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι οι επαγγελματίες υγείας που ερχόμαστε σε επαφή με τη νέα μητέρα να την πληροφορήσουμε σωστά και να την υποστηρίξουμε. Αλλά και οι ίδιες οφείλουν να αναζητήσουν μια σωστή και τεκμηριωμένη υποστήριξη από κατάλληλα καταρτισμένα άτομα. Επίσης, να αποδεχτούμε και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι μητέρες που επιστρέφουν νωρίς στην εργασία τους και κάνουν το καλύτερο που μπορούν για τη διατήρηση του θηλασμού. Η μόνη δικαιολογία στην αποτυχία του θηλασμού είναι η ατυχία για ορισμένες μητέρες που θα τις κρατήσει μακριά από το νεογέννητο π.χ. ασθένεια, άμεση επιστροφή στην εργασία κ.ά.”
Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1-7 Νοεμβρίου από το 1996.
Διαβάστε περισσότερα για τη λοχεία, τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες του μητρικού θηλασμού εδώ.