Συστάσεις Π.Ο.Υ για την “επιδημία” γεννήσεων με καισαρική

Συστάσεις Π.Ο.Υ για την “επιδημία” γεννήσεων με καισαρική

Οι γεννήσεις με καισαρική τομή δεν θα πρέπει να γίνονται παρά μόνο αν είναι “ιατρικά απαραίτητες” επαναλαμβάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καταγγέλλοντας “την επιδημία των καισαρικών” σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός συστήνει ξεκάθαρα να περιοριστεί η χρήση των καισαρικών τομών.

“Σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται πραγματικά μια επιδημία γεννήσεων με καισαρική, ακόμη κι όταν δεν είναι ιατρικά απαραίτητο”, δήλωσε η δρ. Μαρλίν Τέμερμαν, διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γενετικής Έρευνας του ΠΟΥ.

Σε πολλές χώρες αυτή η “επιδημία” εξηγείται κυρίως από την επιθυμία των γιατρών να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς οι γεννήσεις με καισαρική μπορούν να προγραμματιστούν. Όμως, “οι γεννήσεις με καισαρική δεν θα πρέπει να γίνονται αν δεν είναι ιατρικά απαραίτητες“, υπογραμμίζει ο Οργανισμός στις πιο πρόσφατες συστάσεις του.

Είναι η πρώτη φορά που ο Oργανισμός συστήνει ξεκάθαρα να περιοριστεί η χρήση των καισαρικών τομών. Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ είχε περιοριστεί να ανακοινώσει ότι “το ιδανικό ποσοστό καισαρικών τομών” κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 15% των γεννήσεων. Κάτι που είχαν καθορίσει οι γιατροί το 1985. Έκτοτε οι γεννήσεις με καισαρική έχουν γίνει σχεδόν κανόνες τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες.

Το ποσοστό των καισαρικών φτάνει:

  • το 23% στην Ευρώπη,
  • το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και
  • το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008.
  • Μόνο η Αφρική (3,8%) και η νοτιοανατολική Ασία (8,8%) έχουν γλιτώσει από το φαινόμενο αυτό.

Σε κάποιες χώρες έχει δημιουργηθεί μια πραγματική “κουλτούρα καισαρικής”, όπως στη Βραζιλία, όπου σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο.

Επίσης, ο ΠΟΥ έχει προχωρήσει σε νέες έρευνες σε μια προσπάθεια να καθορίσει το ιδανικό ποσοστό καισαρικών, κάτι που ακόμη δεν έχει καταφέρει να κάνει. Παρόλα αυτά, οι έρευνες επέτρεψαν να αποδειχθεί ότι τα ποσοστά των καισαρικών άνω του 10% δεν συνδέονται με μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των μητέρων και των νεογνών.


Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Γιάννης Μουζάλας προωθεί τον φυσικό και φυσιολογικό τοκετό, με την αίσθηση “σαν στο σπίτι”, αλλά στην ασφάλεια του μαιευτηρίου.