Τα πολλά λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Τα πολλά λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute, δείχνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τριών συνηθισμένων τύπων καρκίνου του μαστού. Σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, που αξιολογήθηκαν 337.327 γυναίκες σε 10 χώρες για πάνω από 11 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Στη μελέτη, οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη πρόσληψη λίπους και με άλλες συνήθειές τους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, όπως, το κάπνισμα, το ιστορικό εγκυμοσύνης, και ο δείκτης μάζας σώματος. Για να μειώσουν το σφάλμα των μετρήσεων στα διατροφικά ερωτηματολόγια, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από ένα τυχαίο δείγμα, της τάξεως του 8% των γυναικών, ζητώντας τους μια 24 -ωρη διαιτητική ανάκληση. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 11,5 χρόνων, 10.062 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η υψηλή πρόσληψη συνολικού λίπους και κορεσμένου λίπους στη δίαιτα, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, από υπο-τύπους, γνωστούς ως, θετικοί υποδοχείς οιστρογόνων (ER – θετικό) και θετικοί υποδοχείς προγεστερόνης ( PR- θετικό). Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ήταν επίσης συνδεδεμένες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του υπο-τύπου ο οποίος σχετίζεται με μειωμένη παρουσία της πρωτεΐνης HER2 . Οι γυναίκες της μίας ομάδας κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερο κορεσμένο λίπος (48 gr/ημέρα), σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που κατανάλωνε λιγότερο (15 gr/ημέρα).

 

                                                                             Δημοσίευση επιστημονικής έρευνας
                                                                από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία
                                                                                                                        www.elde.gr