Οι αρνητικές συνέπειες της ελλιπούς διατροφής στην εγκυμοσύνη

Οι αρνητικές συνέπειες της ελλιπούς διατροφής στην εγκυμοσύνη

Τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην εγκυμοσύνη με κύριο στόχο τη δημιουργία αποθεμάτων των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών, αφενός για το έμβρυο και αφετέρου για την παραγωγή ενός πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

loxeia_diatrofi_Mouzalas_GennisiΤόσο η φυσιολογική διαμόρφωση και η λειτουργία του πλακούντα όσο και η παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο έμβρυο, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ελλιπή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη.

Οι αρνητικές συνέπειες της ελλιπούς διατροφής συντελούν στην Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη (IUGR) και εκδηλώνονται βραχυπρόθεσμα αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά και μακροπρόθεσμα στην περιγεννητική περίοδο, την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή, όπως υποστηρίζουν οι μαιευτήρες (σ.σ.: ως Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η παθολογική κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Η επίπτωση της Υπολειπόμενης Ενδομήτριας Ανάπτυξης υπολογίζεται περίπου σε 5% στον γενικό πληθυσμό και αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ σχετίζεται με υπολειπόμενη ανάπτυξη στην εφηβική και ενήλικη ζωή).

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, Maurizio Bini, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, πολλές είναι οι μεταβολές που υφίσταται ο οργανισμός της γυναίκας. Μία από αυτές είναι και η μεταβολή στις καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα.

Οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη

Τα μακρο-διατροφικά στοιχεία και οι σχετικές ανάγκες του οργανισμού της γυναίκας κατά την κύηση, ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι κατά περίπου 10% αυξημένες από ό,τι πριν την εγκυμοσύνη.

Επίσης, οι ανάγκες σε μικρο-διατροφικά στοιχεία (βιταμίνες και μέταλλα) κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνονται σημαντικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αν η μητέρα κατά τον θηλασμό λαμβάνει χαμηλά ποσοστά βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μπορεί να παρατηρηθεί στο μωρό ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, η κάθε μέλλουσα μητέρα να προσέχει πολύ την τήρηση ειδικού διαιτολογίου που θα της συστήσει ο γυναικολόγος της ή ο διατροφολόγος, καθώς και να ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών για τη λήψη, όπου απαιτείται, των κατάλληλων για την εγκυμοσύνη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διατροφή στην εγκυμοσύνη 

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος έντονων μεταβολών στη φυσιολογία του οργανισμού της γυναίκας. Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή έκβαση της κύησης. Υπάρχουν απλοί κανόνες υγιεινής διατροφής, εύκολοι να ακολουθηθούν από τη σύγχρονη Ελληνίδα, καθώς στη χώρα μας διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία τροφίμων για να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα για τη “Διατροφή στην εγκυμοσύνη” από την ειδική συνεργάτιδα στο Γυναικολογικό Ιατρείο “Γέννηση”, Βίκυ Πυρογιάννη, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο.

Διατροφή στη λοχεία 

Οι μεταβολές στον οργανισμό της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη δεν αφορούν μονάχα στην ομαλή έκβασή της. Αποτελούν, επίσης, προετοιμασία για την μετέπειτα περίοδο. Το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται για τον θηλασμό, και μία από τις βασικές μεταβολές είναι η αύξηση των αποθεμάτων λίπους στη μητέρα κατά 2-4 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να εξασφαλιστεί ο θηλασμός του βρέφους. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς υγείας και αφορούν τόσο στο παιδί, όσο και τη μητέρα. Ο θηλασμός συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποκλειστικά για το πρώτο 6μηνο.

Διαβάστε περισσότερα για τη “Διατροφή στη λοχεία” από την ειδική συνεργάτιδα στο Γυναικολογικό Ιατρείο “Γέννηση”, Βίκυ Πυρογιάννη, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο.

mouzalas-gennisi_diatrofi-egymosini1