Εβδομάδα Δημόσιου Θηλασμού 2019

Εβδομάδα Δημόσιου Θηλασμού 2019

Η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη στο δικαίωμα της μητέρας να θηλάζει το μωρό της δημόσια, οποιαδήποτε στιγμή. Και εφέτος, πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας δράσεις με στόχο να σταλεί παντού το μήνυμα ότι οι μητέρες δεν πρέπει να ντρέπονται να θηλάσουν το παιδί τους σε δημόσιους χώρους.


Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1 – 7 Αυγούστου.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε βρέφους/παιδιού να θηλάσει όταν και όπου το χρειαστεί. Όπως ο κάθε ενήλικας άνθρωπος όταν και όπου πεινάσει θα φάει ή όταν διψάσει θα πιει νερό ή όταν και όπου φοβηθεί θα έχει ανάγκη μια αγκαλιά και την επαφή ή όταν είναι άρρωστος θα πάρει το φάρμακο του όπου βρεθεί. Αυτό ακριβώς είναι και ο θηλασμός! Είναι το φαγητό, το νερό, το φάρμακο άλλα και η συναισθηματική κάλυψη του παιδιού και πρέπει να τα λαμβάνει όπου και όποτε τα χρειαστεί. Είναι επιτακτική ανάγκη το ελληνικό κράτος να προάγει τη δημιουργία σε ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς – επιχειρήσεις χώρους που να είναι φιλικοί για να θηλάσουν οι μητέρες τα μωρά τους. Αν θέλουμε να ανήκουμε στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χωρών πρέπει άμεσα να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη διαμόρφωση αυτών των ειδικών χώρων αλλά και για τη χορήγηση αδειών και ευνοϊκών ωραρίων για τις θηλάζουσες. Το κράτος οφείλει να λάβει υπόψη του ότι αν δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κατάλληλα περιβάλλοντα που να ευνοούν και να διευκολύνουν τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους όσο μπορούν περισσότερο, αυτό θα σημάνει και μεγάλη εξοικονόμηση υγειονομικών εξόδων έχοντας μελλοντικά πιο υγιείς ενήλικες» τονίζει η μαία-ψυχοπροφυλάκτρια Λένα Κομποθανάση.

Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υπογραμμίζουν: “Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται και μετά με την προσθήκη των στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των 12 μηνών και μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί”.


Φωτογραφίες: Μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους σε εκδήλωση – γιορτή για το μητρικό θηλασμό, που διοργάνωσε η Ομάδα Αργολίδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας και το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού και στο Άργος, στην Πλατεία Αγίου Πέτρου. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ