Κίνδυνοι επιπλοκών στο 2o μωρό, αν οι γυναίκες παχύνουν ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες

Κίνδυνοι επιπλοκών στο 2o μωρό, αν οι γυναίκες παχύνουν ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες

Ο κίνδυνος ασφυξίας και άλλων επιπλοκών στο δεύτερο νεογέννητο παιδί είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες εκείνες που έχουν βάλει κιλά ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο παχαίνει η γυναίκα μετά τον πρώτο τοκετό της, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος που μπορεί να κρύβει ο δεύτερος τοκετός για το μωρό.

Αυτό ισχύει ακόμη και για τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος στον πρώτο τοκετό αλλά πάχυναν στη συνέχεια μέχρι να γεννήσουν το δεύτερο παιδί τους.

Για τις εξαρχής υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, που έχουν βάλει παραπανίσια κιλά ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο τοκετό, ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών στο μωρό, ιδίως σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας, είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την παιδίατρο Μαρτίνα Πέρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine“, ανέλυσαν στοιχεία πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες, που είχαν γεννήσει τουλάχιστον δύο παιδιά σε διάστημα 20 ετών. “Το βασικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη για τις γυναίκες είναι απλό: μετά την πρώτη γέννα τους πρέπει να επανέλθουν στο βάρος που είχαν προτού γεννήσουν” δήλωσε η δρ. Πέρσον.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος έντονων μεταβολών στη φυσιολογία του οργανισμού της γυναίκας. Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή έκβαση της κύησης. Υπάρχουν απλοί κανόνες υγιεινής διατροφής, εύκολοι να ακολουθηθούν από τη σύγχρονη Ελληνίδα, καθώς στη χώρα μας διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία τροφίμων για να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την κύηση σημαίνει και:

  • Αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία,
  • αυξημένη πιθανότητα για καισαρική τομή,
  • αύξηση της κατακράτησης υγρών, με αποτέλεσμα εμφάνιση οιδημάτων (πρηξίματα) στα άκρα και επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας,
  • υπερβολική διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων και εμφάνιση επιπλέον ραβδώσεων, οι οποίες δεν αποκαθίστανται μετά το τέλος της εγκυμοσύνης και αφήνουν μόνιμη αντιαισθητική παρουσία,
  • δυσκολία στο να χάσει αυτά τα κιλά μετά τον τοκετό.

Πρακτικές συμβουλές

  • Πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ω3+ω6 λιπαρά οξέα (ψάρια, θαλασσινά).
  • Αποφυγή τηγανητών (κορεσμένου λίπους), διαφορετικά χρήση ελαιόλαδου.
  • Προτίμηση στα προϊόντα ολικής αλέσεως αντί των άσπρων- επεξεργασμένων, π.χ. ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, δημητριακά.
  • Ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών (πλούσια σε διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).
    Προτίμηση σε ωμά φρούτα και λαχανικά ή έστω βρασμένα ελαφρώς ή στον ατμό.
  • Προτίμηση σε οργανικά προϊόντα που καθαρίζονται ή κόβονται ελάχιστα πριν από την κατανάλωσή τους.
  • Προτίμηση σε βιολογικά προϊόντα.
  • 3 μερίδες/ημ. σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, πράσινα φασόλια ή πιπεριές. Επίσης, καρότα και γλυκοπατάτες.
  • 3 φρούτα/ημ.: μήλο, αχλάδι, μπανάνες, βατόμουρα, πεπόνι, κίτρο.
  • 1-3 φορές/εβδ. λιπαρό ψάρι όπως: σαρδέλα, οργανικός σολομός, κολιός, ρέγκα (ω3+ω6).

Θα πρέπει να αποφεύγονται

  • Μαλακά τυριά: πατέ, μπρι, ροκφόρ, μαλακά τυριά από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, μη παστεριωμένο γάλα (λιστέρια).
  • Ωμά οστρακοειδή και σούσι (παράσιτα), φιλέτο καρχαρία, ξιφία (μόλυνση από υδράργυρο) -εναλλακτικά, 1 φέτα/εβδ. τόνο.
  • Συκώτι (τοξικότητα βιτ. Α, διοξίνες).
  • Καφεΐνη (εμβρυικό στρες, μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, χαμηλό βάρος γέννησης, αποβολές).
  • Αλκοόλ (εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο: βάρος, ύψος, ανωμαλίες στο πρόσωπο, διανοητικά προβλήματα).
  • Ζάχαρη.

**Διαβάστε τις διατροφικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη που γράφει η Βίκυ
Πυρογιάννη, διατροφολόγος -διαιτολόγος.