Τα παιδιά της καισαρικής γίνονται (συνήθως) παχύσαρκοι ενήλικες

Τα παιδιά της καισαρικής γίνονται (συνήθως) παχύσαρκοι ενήλικες

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα κατά 15% να γίνουν παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».

birth-1«Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό εκτίθενται πρωταρχικά σε μικρόβια και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον κόλπο και στο έντερο της μητέρας τους, ενώ αυτά που γεννιούνται με καισαρική εκτίθενται στα μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα της μητέρας τους και σε όποια τυχόν βακτήρια βρίσκονται στον θάλαμο του χειρουργείου.   Αυτό έχει αποτέλεσμα ο μεταβολισμός τους να μη λειτουργεί εξίσου καλά, αυξάνοντας την πιθανότητα απόκτησης μεγαλύτερου βάρους στην ενήλικη ζωή τους» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που διενήργησαν τη σχετική έρευνα, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 22.000 νεαρούς ενηλίκους, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας του σώματός τους με τον τρόπο γέννησής τους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούσαν σε σχετικά ερωτηματολόγια από τα 9 τους χρόνια έως και τη συμπλήρωση των 20 χρόνων τους.

Άλλοι σημαντικoί παράγοντες, όπως το βάρος της μητέρας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας της, λήφθηκαν υπόψη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 15% να γίνουν παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό. Οι καισαρικές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αναγκαίες, όμως, σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας για τα παιδιά.

Αυτό συμβαίνει γιατί στερούνται την επαφή με τα «χρήσιμα», όπως αποδεικνύεται, μικρόβια και βακτήρια που συντελούν στην καλύτερη χώνεψη και του γάλακτος και εν γένει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μεταβολισμού.

«Οι καισαρικές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αναγκαίες και σώζουν ζωές. Όμως, κρύβουν και κάποιους κινδύνους, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο κίνδυνος παχυσαρκίας», καταλήγουν οι γιατροί που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα.


Στο ιατρείο εγκυμοσύνης, τοκετού & λοχείας, ΓΕΝΝΗΣΗ, έχουμε κατορθώσει να έχουμε τον φυσικό τοκετό καλυμμένο με όλη την ασφάλεια για την καλή έκβασή του, που δίνει η επιστήμη μας σήμερα –ασφάλεια τεράστια.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια επιστημονική πράξη, η οποία είναι υπολογίσιμη, μπορείς να δεις τι θα εξελιχθεί και πώς θα εξελιχθεί.

Στη “ΓΕΝΝΗΣΗπροωθούμε τον φυσικό και φυσιολογικό τοκετό, με την αίσθηση “σαν στο σπίτι”, αλλά στην ασφάλεια του μαιευτηρίου.

Περισσότερα στην ενότητα Τοκετός 

 

birth-2