Οδηγίες προφύλαξης για νεογνά και βρέφη στον καύσωνα

Οδηγίες προφύλαξης για νεογνά και βρέφη στον καύσωνα

Καταστάσεις δυσφορίας, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη, έντονη ζέστη του καλοκαιριού, ειδικά αν συνοδεύεται με υψηλά ποσοστά υγρασίας. Τα νεογνά και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και χρειάζονται ειδική φροντίδα.

Τα βρέφη και τα μωρά, ακόμα κι αν πληγούν από την ζέστη, μπορεί να μην εμφανίσουν έντονα συμπτώματα θερμοπληξίας όπως οι ενήλικοι, ενώ σίγουρα δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τη δυσφορία τους. Οι γονείς λοιπόν οφείλουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων της δυσφορίας των νεογνών-βρεφών τους λόγω της ζέστης.

H επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Μαιευτικής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δρ Αγγελική Αντωνάκου δίνει απλές οδηγίες για το πώς θα προφυλάξουμε τα νεογνά και τα βρέφη μας από τον καύσωνα.

Πρώτα συμπτώματα 

Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα έκδηλα. Μπορεί απλά το νεογνό/ βρέφος να δείχνει ότι δεν είναι καλά ή να είναι πιο ευερέθιστο από ότι συνήθως. Μπορεί να είναι νωθρό, το δέρμα του να είναι ξηρότερο από ότι συνήθως, ακόμη και να αρνείται γεύματα. Άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο μειωμένος αριθμός βρεγμένων πανών μες στο 24ωρο. Τέλος, σε περιπτώσεις παρατεταμένης αφυδάτωσης μπορεί να εμφανιστεί εισολκή της μεγάλης πηγής (σε νεογνά).

σ.σ.: Η μεγάλη πηγή είναι το μαλακό σημείο στο κρανίο του νεογνού.

Προφύλαξη

Ενυδάτωση και σίτιση 

Το σημαντικό είναι τα νεογνά/ βρέφη σε περιόδους καύσωνα να είναι καλά ενυδατωμένα. Αυτό για τα βρέφη που θηλάζουν σημαίνει συχνότερους θηλασμούς, ενώ για τα άλλα περισσότερα γεύματα. Ειδικά, εάν το βρέφος λαμβάνει στέρεες τροφές, συστήνεται να πίνει αρκετό νερό στα μεσοδιαστήματα. Σε περιπτώσεις παρατεταμένου καύσωνα, ακόμη και σε μικρότερα βρέφη μπορεί να χορηγηθούν μικρές ποσότητες βρασμένου νερού.
Τα βρέφη καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Ένδυση 

  • Τα νεογνά/βρέφη πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Μπορεί απλά να φορούν την πάνα τους ή ένα ελαφρύ φανελάκι αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα. Χρήσιμα είναι τα χλιαρά ντουζ ή μπάνια. Πρέπει να αποφεύγεται το κρύο νερό.
  • Τα νεογνά/βρέφη πρέπει να κοιμούνται στο δροσερότερο μέρος του σπιτιού, το οποίο θα πρέπει να αερίζεται καλά. Αποφύγετε να αφήνετε το μωρό να κοιμάται στο καρότσι. Αν κοιμάται σε κούνια, βγάλτε την πάντα ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί καλύτερα. Εάν έχετε κλιματιστικό, το ρυθμίζετε στους περίπου 25-26 βαθμούς Κελσίου, ενώ να θυμάστε να αερίζετε τακτικά τον χώρο. Εάν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα, προσέξτε να μην κατευθύνεται πάνω στο μωρό σας. Εάν δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω, ντύστε το μωρό σας με ελαφρώς νωπά δροσερά ρούχα- θα μειώσει τη θερμοκρασία του άμεσα. Χρειάζεται προσοχή να μην παραμείνει με τα ρούχα αυτά πολύ ώρα γιατί κινδυνεύει από υποθερμία.

Εκτός σπιτιού 

  • Καλό είναι να αποφεύγετε τις μετακινήσεις με το μωρό σας σε ημέρες καύσωνα. Εάν πρέπει να μετακινηθείτε, επιλέξτε τις πρωινές ώρες. Τα μωρά μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν στο αυτοκίνητο ακόμη και αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό.
  • Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο αντηλιακό (το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο σε εγκαύματα ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο) και φυσικά ανοιχτόχρωμα, ελαφρά ρούχα και καπέλο.
  • Θυμηθείτε να το ενυδατώνεται σωστά (συχνοί θηλασμοί ή γεύματα).
  • Επιλέξτε πρωινές ή απογευματινές ώρες για να πάτε το μωρό σας στη θάλασσα. Τα μωρά πρέπει να φορούν το κατάλληλο αντηλιακό, βαμβακερό λευκό φανελάκι και καπέλο και φυσικά καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο τους.

Τέλος, καλό είναι οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο ή τη μαία τους για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού τους.


Από την Αγγελική Αντωνάκου, επιστημονική σύμβουλος της ομάδας του Γιάννη Μουζάλα