Ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη

Ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη

Κατά την ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού της γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη πορεία της κύησης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute, EHI), το νερό είναι απαραίτητο για την ανανέωση του αμνιακού υγρού – του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει το μωρό. Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι αποτελεί το 94% του βάρους του μωρού στο τέλος του πρώτου τριμήνου κύησης και το 50-60% του σωματικού βάρους των ενηλίκων, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να αναπληρώνουμε κάθε σταγόνα νερού που αποβάλλεται καθημερινά από τον οργανισμό μας.

Αυξημένος ο κίνδυνος αφυδάτωσης για τις εγκύους

Η ανάγκη για επαρκή ενυδάτωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επιβεβαιώνεται και από μία πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Α΄ Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Food Science and Nutrition. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρέχει πληροφορίες για την πρόσληψη νερού στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και μάλιστα στην Ελλάδα.

“Συμφώνα με τον American Pregnancy Association, η αφυδάτωση μπορεί να είναι επιβλαβής για τη μητέρα και το έμβρυο αφού έχει συνδεθεί με αποβολές και πρόωρο τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην αφυδάτωση”, αναφέρουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι οι έγκυες έχουν αυξημένες ανάγκες σε υγρά οι οποίες οφείλονται στην αύξηση του σωματικού βάρους, του όγκου αίματος και στην μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες). Παράλληλα, οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν αποστροφή σε ορισμένες τροφές, ενώ η αποφυγή κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της πρωινής ναυτίας καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη επαρκούς ενυδάτωσης μέσω της διατροφής.

Ποικιλία για την επαρκή ενυδάτωση στις εγκύους

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), οι ανάγκες των εγκύων γυναικών σε νερό είναι αυξημένες κατά 300 ml σε σχέση με τις γυναίκες που δεν εγκυμονούν και ανέρχεται συνολικά στα 2,3L ημερησίως. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, το πόσιμο νερό μπορεί να είναι μία σημαντική πηγή ενυδάτωσης για τις γυναίκες που εγκυμονούν, δεν αποτελεί ωστόσο και τη μοναδική πηγή πρόσληψης νερού. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι έγκυοι καλύπτουν τις ανάγκες του σώματός τους σε νερό κατά 50% μέσω του πόσιμου νερού, κατά 25% μέσω των στερεών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι κ.ά.), ενώ το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως είναι το γάλα, οι χυμοί, το τσάι κ.λπ.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς υποδεικνύουν ότι για τις γυναίκες που εγκυμονούν όλες οι πηγές νερού συνεισφέρουν σημαντικά στην καθημερινή πρόσληψη νερού, όπως ακριβώς ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λοιπόν, οι γυναίκες χρειάζονται να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του σώματός τους σε υγρά και να επιτύχουν την επαρκή τους ενυδάτωση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τις ίδιες, όσο και για το μωρό τους.

Πηγές: Estimations of water balance after validating and administering the water balance questionnaire in pregnant women Olga Malisova, Athanasios Protopappas, Anastasia Nyktari, Vassiliki Bountziouka, Aristides Antsaklis, Antonis Zampelas, and Maria Κapsokefalou
                                                                                                                           Βίκυ Πυρογιάννη
                                                                                                    διαιτολόγος–διατροφολόγος