Ευάλωτα στην ενήλικη ζωή τους τα πολύ πρόωρα μωρά

Ευάλωτα στην ενήλικη ζωή τους τα πολύ πρόωρα μωρά

Η τεχνολογία και η ιατρική κατάφεραν με τα χρόνια, αυτό που πριν δεκαετίες φάνταζε απίθανο: πολύ πρόωρα μωρά να ξεπερνούν τον κίνδυνο, και να επιβιώνουν. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπήκε η μετέπειτα ζωή των μωρών που γεννιούνται πολύ πρόωρα, το πώς δηλαδή ζουν στην ενήλικη ζωή τους. Οι μελέτες έδειξαν ότι η μετέπειτα ζωή τους έχει τις δυσκολίες της…

new-born_baby_mouzalas-1Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που έρχονται στη ζωή όχι πέρα από την 28η εβδομάδα κύησης ανήκουν σε μια ομάδα πολύ ευάλωτων πρόωρων. Τα περισσότερα από τα μισά, όπως αποδείχθηκε, θα έχουν στη ζωή τους μέτρια ως σοβαρά γνωστικά ελλείμματα ενώ, οι ακαδημαϊκές βαθμολογίες τους στα τεστ θα είναι συνήθως κάτω από τον μέσο όρο.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε επίσης στα μωρά που γεννιούνται πριν από την 32η εβδομάδα κύησης, παρακολουθώντας τα πώς έφτασαν στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή, διαπίστωσε ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τα συνομήλικα τους παιδιά, τα οποία όμως είχαν γεννηθεί τελειόμηνα, να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με την Dr. Margaret L. Kern (aka Peggy) του πανεπιστημίου της new-born_baby_mouzalas-2Μελβούρνης, η οποία δεν συμμετείχε όμως στη μελέτη, υπάρχουν ακριβή αίτια για τα οποία παρατηρείται αυτή η ελλειμματική απόδοση των ατόμων που έχουν γεννηθεί εξαιρετικά πρόωρα. Όπως είπε, βιολογικά υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της κύησης και, όταν αυτή διακόπτεται πολύ νωρίς, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ολοκλήρωσης της βιολογικής ανάπτυξης και τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιαστούν προβλήματα.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από συναφή θέματα τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη του βρέφους στην ενήλικη ζωή του εκτός της πρόωρης γέννησης του, για να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της υγείας του. Μερικά από αυτά είναι η εκπαίδευση από την μητέρα και τον πατέρα, εφόσον συμμετέχουν στην ζωή του, επίσης οι γνώσεις που θα λάβει το άτομο αυτό, η διατροφή του κ.λπ., έτσι ώστε να μπορεί να κοστολογηθεί συνολικά η το θέμα της υγείας του.

new-born_baby_mouzalas-3