Ο Γιάννης Μουζάλας στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

Ο Γιάννης Μουζάλας στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

Το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. διοργάνωσαν εκδήλωση για τον επίσημο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής στη χώρα μας (19/10) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του Ε.Κ.Π.Α. και το Κέντρο Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής θεσπίσθηκε το 2015, κατόπιν πρότασης της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.

Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής που ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Συγκεκριμένα, εξετάζει και αναλύει ηθικά ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην ευθανασία, τις αμβλώσεις, την κλωνοποίηση ανθρώπων, την τροποποίηση του γονιδιώματος, τη γενετική μηχανική κ.ά.

Ο όρος «βιοηθική» πηγάζει από τις ελληνικές λέξεις «βίος» και «ηθική», κι έχει ως σημείο εκκίνησης τον Αμερικανό βιοχημικό Βαν Ρένσελερ Πότερ (1911-2001), ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της βιοηθικής. Η αναφορά της λέξης «βιοηθική» έγινε για πρώτη φορά στο βιβλίο του «Bioethics: A Bridge to the future» («Βιοηθική: Γέφυρα προς το μέλλον» – 1971). Ο Πότερ προσπάθησε να βρει μίαν έννοια που να ισορροπεί τον επιστημονικό προσανατολισμό της ιατρικής με τις ανθρώπινες αξίες.

Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Έδρα Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς.

Στη φωτογραφία ο χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας Γιάννης Μουζάλας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (19/10/2018).

 

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα