Ο μητρικός θηλασμός συνιστάται ακόμα κι αν η μητέρα έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα

Ο μητρικός θηλασμός συνιστάται ακόμα κι αν η μητέρα έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα

Οι μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν τα μωρά τους καθώς τίποτα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας μέσω του θηλασμού, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι επιστήμονες κρίνουν ότι τα οφέλη του θηλασμού είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

“Με βάση τις υπάρχουσες αποδείξεις, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα, υπερέχουν κάθε κινδύνου μετάδοσης του ιού Ζίκα μέσω του μητρικού γάλακτος”, αναφέρει ο Π.Ο.Υ. στις συστάσεις που απεύθυνε στις Αρχές των χωρών οι οποίες πλήττονται από την επιδημία.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από τα κουνούπια και πιστεύεται ότι προκαλεί μικροκεφαλία στα έμβρυα αλλά και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση του ασθενούς ή ακόμη και στον θάνατο.

Ο Π.Ο.Υ. υπενθύμισε ότι ο ιός εντοπίστηκε στο μητρικό γάλα δύο μητέρων που είχαν προσβληθεί από αυτόν. “Όμως δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη ότι μεταδίδεται στα παιδιά μέσω του θηλασμού”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του. Επανέλαβε, επίσης, ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως αρκετοί μήνες μέχρι να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι ο Ζίκα συνδέεται με τα κρούσματα μικροκεφαλίας ή με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο για τον ιό, όμως δύο εμβόλια μοιάζουν πολλά υποσχόμενα: το ένα παρασκευάζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο από την ινδική εταιρεία Bharat Biotech.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Σχετικά άρθρα

Ιός Ζίκα και Εγκυμοσύνη -γράφει η Δρ Αγγελική Αντωνάκου (vid)